zondag 25 juni 2017

De elfde stripmuur in Antwerpen door Joost Swarte

Foto Klaas De Scheirder
Vrijdag 23 juni werd de elfde stripmuur in Antwerpen ingehuldigd.
Na Dick Matena is Joost Swarte de tweede Nederlander die een stripmuur mocht ontwerpen voor deze ondertussen toeristische route. Deze muur staat wel op een iets afgelegen locatie, op 'het eiland', een voor Joost bijzondere plek met herinneringen van vroeger, omdat zijn moeder in Antwerpen geboren is.
Het pand bood in tegenstelling tot de meeste bestaande stripmuren een extra uitdaging doordat er niet één groot vlak te beschilderen was, maar door alle ramen in deze parkeergarage van het bedrijf SD Worx, heel veel verschillende vlakken.
Joost loste dit op door een thema te kiezen dat met losse tekeningen kon worden ingevuld, de 7 deugden en 7 ondeugden. De deugden wijsheid, rechtvaardigheid, matigheid, moed, geloof, hoop en naastenliefde zijn met groene letters afwisselend met de zonden ijdelheid, lust, hebzucht, toorn, jaloezie, gulzigheid en luiheid in rode letters geplaatst. Voor sommige had Joost iets meer ruimte nodig en voor sommige wat minder, zodat het uiteindelijk allemaal precies kon passen op deze muur. Meer achtergrond in deze artikelen in de Volkskrant (Blendle) en Humo en in dit radio interview (28 min) met Antwerpen Radio Centraal verslaggever Laurent Pietsch (een jarenlange fan, die zelfs nog oude albums van Joost had meegenomen)

Update 1-7-2017; Hier nog een (video) verslag van Striptiek

Foto Sanne Delcroix

Foto R. Roedman

Geen opmerkingen: